Rot & Balans Ayarı

Rot Ayarı: 4 ayrı kafa ve kamerayla %100 garantili rot ayarı yapmaktayız.

Balans Ayarı: Aracınız yüksek hızda titremeyecek, gerçek konforu hissedeceksiniz.

Neden Rot Ayarı?

Rot balans ayarı yaptırmak için servise giren araç, önce düzgünce yerleştirilip, lastiklerin durumuna bakılıyor. Sonra, ekseninde çevrilmek suretiyle, jantta vuruk veya lastiklerde tel kırıklığı olup olmadığı gözden geçiriliyor. Sökülen lastikler, bilgisayarla balans makinesinde 55 kilometre hızla döndürülüp, ayar ediliyor. Zamanla aşınmadan dolayı dengesi bozulmuş lastiklerin iş görmeleri için jant kenarına kurşun çakılıyor. Dışa statik, içe dinamik tesirli ağırlıklar konuluyor. Bunlar 5 gramla, 60 gram arasında değişiyor. Artan hız seviyesinde direksiyonda meydana gelen titremeler, aracın balans ayarı istediğini gösteriyor. Patlayan lastiğe yapılan yama bile balans ayarı gerektirebiliyor. Rot balans ayarı üzerine yaptığı çalışmalarla kazandıkları deneyimleri anlatan Abdullah Akyüncü ve Hasan Tazegül ustalar, lastiklerin çelik kuşaklı olduğunu, ön lastiklerin arka ile değiştirilebileceğini, çünkü lastik döndükçe kendine göre yön yaptığını, çapraz değişim yapıldığında ise bu yüzden kendi çelik kuşağını tahrip ederek tel kırdığını belirtiyorlar.


Balans ayarından çıkmış araç bu kez rot kanalına giriyor. Tekerlekleri boşaltılan araç oynak döner tabloya oturtuluyor ve rot ayarına başlanıyor. Tekerlekleri sallamak suretiyle ön takımın sağlamlığı kontrol edilirken, rotiller, rot başları, amortisörler, süspansiyon durumu ve öteki yürüyen aksamla ilgili hassas noktalar gözden geçiriliyor. Tekerlekler üzerine takılan sensörlerle bilgisayar ekranında aracın durumu bir kez daha görüldükten sonra, norm dışına çıkmış ön ve arka rot açılarıyla kamber kastel açıları fabrika çıkış ölçülerine uygun hale getiriliyor.


ROT AYARI İÇİN;

- Her 5 bin km'lik periyotlar dolduğunda,

- Otomobiliniz yolda sağa sola çektiğinde, dalma ve gezinti yaptığında,

- Otomobiliniz derin bir çukura düştüğünde,

- Amortisör ve yürüyen aksam parçaları değiştirildiğinde, ROT ayarlarını yaptırınız.


Neden Balans Ayarı?

Aracın yol ile temasını sağlayan tekerlek, jant ve lastik olmak üzere iki farklı parçadan oluşur. Bu iki parçadan herhangi birinde olabilecek bir yapısal dengesizlik tekerleğin tam bir daire çizmesini engelleyeceği için direkt olarak konfor ve yol güvenliğini olumsuz etkiler.


Balans ayarı bozukluğu nasıl anlaşılır?

Özellikle yüksek süratlerde;

• Direksiyon simitinde bir titreme ya da vuruntu hissediliyorsa ön tekerleklerin balans ayarları

• Aracın arka tarafında bir titreme veya vuruntu varsa arka tekerleklerin balans ayarlarının bozulduğunu gösterir.


Balans Ayarı Nasıl Yapılır ?

Öncelikle bilinmesi gereken konu iki türlü balans veya bir başka deyişle balanssızlık olduğudur.

Tekerlek eğer aşağı yukarı doğru dengesiz dönüyorsa veya dönüş sırasında zıplama oluyorsa statik balans ayarı; sağa sola doğru dengesiz dönüyorsa ya da tekerlek yalpalıyorsa dinamik balans ayarı yapılması gerekir.


Tekerlekler araca monte edilmeden önce statik ve dinamik balans ayarları için sabit balans makinesine bağlanır ve balans ayarları sabit balans makinesinde yapılır. Gerek görüldüğü takdirde daha sonra; bilye, kampana veya disklerle birlikte dönerken son balans işlemi (finish balans) de yapılır.

Balans ayarı işlemine başlanmadan önce jantlarda herhangi bir hasar olup, olmadığı kontrol edilir ve lastik hava basınçları fabrikanın tavsiye ettiği değerlere getirilir.


Eğer jantta bir eğrilik veya hasar varsa bunun düzeltilmesi ya da yeni bir jant alınması gerekir. Lastik hava basınçları farklı değerlerdeyken yapılan balans ayarı, lastik havaları fabrika ölçülerine getirildiğinde yine ayarsızlık meydana getirir.


Bilgisayarlı sabit balans makinesine bağlanan tekerleğin hafif olan kısmı ve buraya ne kadar kurşun ağırlık takılması gerektiği ekranda görülür. Gerekli ağırlık takıldıktan sonra tekrar döndürülen tekerleğin ağırlık dağılımı tam olarak dengelendikten sonra işlem tamamlanır. Bu işlem dört tekerleğe de ayrı ayrı yapıldıktan sonra tekerlekler araca monte edilir.

Günümüz son teknolojisi ile donatılmış bir serviste son balans (finish balans) denilen işlem de bu sabit balans makinesinde yapılabiliyor olsa da, eski yöntem hala kullanılmaktadır. Seyyar Balans Makinesi ile balans işlemi için kullanılan makinenin tekerleği döndüren kısmı belirli bir dönme devrine ulaştığında makine üzerindeki bir lamba belli aralıklarla yanıp sönmeye başlar. Lastikten yansıyan ışığın makine üzerindeki optik bir sensör tarafından okunmasıyla yine hafif olan bölge tespit edilip, gerekli kurşun ağırlık takılarak balans ayarı tamamlanır.

© Copyright 2020 Lerava Ajans